Identitets grafiska kreatör Karin svarar på de fem vanligaste frågorna hon brukar få kring att fotografera med mobilkamera. Karin ger även inspirerande tips för att ta bättre bilder med mobilen.
Några tips som funkar för alla modeller är att man ska ta många bilder på samma motiv för att kunna välja ut de bästa (med små skillnader i motiv, exponering och skärpa) och ta fotot med volymknappen/kameraknappen på sidan (här är det oftast olika för Android och iOS) när du fotar i liggande format, för extra stadga.
- Hur kan jag använda exponering och skärpa på bästa sätt?
Moderna mobiler sköter detta automatiskt, men om man själv vill styra lite kan man få upp lite mer avancerade alternativ genom att helt enkelt trycka på skärmen i kameraläget. För exponeringen (ljuset) brukar det vara en liten slider som du kan dra i för att styra. Skärpa – vad som är i fokus/inte är i fokus – styr du oftast genom att trycka direkt på skärmen tills det kommer en ruta på rätt ställe/person. Om du till exempel ska fota en person som står nära dig och få en fin, suddig, vy bakom personen, så ska du ställa in skärpan på personen. Annars riskerar du att skärpan ställs in på bakgrunden och personen blir suddig.
2. När ska jag använda blixten?
Jag själv undviker blixten så långt det går! En vanlig blixt på kameror och mobiler använder mycket kallt ljus – vilket gör att bilderna ofta ser stela och overkliga ut. Detta är såklart en stil- och smakfråga, men generellt är det bra att stänga av blixten och i stället hitta en plats med lite bättre ljus att fota på (eller ställa in exponeringen så gott det går enligt ovan!).
3. Hur använder jag då ljuset på bästa sätt?
Tänk på var du har ljuset! Undvik motljus om det går, det är bättre att som fotograf ha solen i ryggen eller snett från sidan. Om du fotar inomhus, tänk på vilken “temperatur” ljuset har, och försök att anpassa exponeringen för att det ska se så naturligt ut som möjligt. Om du fotar utomhus, tänk på att starkt solljus kan ge skarpa skuggor på objekt och ansikten. Det är bäst att fotografera utomhus på en lite lätt molnig dag.
4. Hur tar jag bra närbilder?
De flesta mobiler kan zooma in ganska långt nu, men kvalitén på bilderna försämras. Det är mycket bättre att gå så nära du bara kan i stället för att zooma. Lek också gärna med skärpan enligt ovan, för att få den fina, suddiga bakgrunden bakom din närbild!
5. Hur lyckas man med en bra bildkomposition?
Bli en mer aktiv fotograf – testa att ta fler bilder, från fler vinklar. Ofta kan en liten förändring göra en stor skillnad i hur man upplever bilden! Testa gärna att förändra kompositionen, som att flytta personerna lite, för att göra det mer effektfullt. Något som är värt att känna till är det gyllene snittet. Kort sammanfattat innebär det att man undviker att ställa det som ska fotas i mitten av bilden. En fin dynamik i bilden kan du få genom att istället placerar det som ska fotograferas (eller flyttar dig och kameran) så att objektet hamnar en fjärdedel in från sidan. Det ger en bra balans.
Till sist, glöm inte att göra en backup av dina bilder på ett annat ställe än mobilen, så att du inte blir av med dem om mobilen går sönder eller blir stulen. Antingen ställer du in en automatisk överföring av dina bilder till molnet eller en extern backup-disk, eller skapa en vana av att med jämna mellanrum gå igenom och föra över dina bilder till datorn.
Lycka till med fotograferingen!