Google Core Web Vitals

Vår digitala specialist Daniel förklarar här hur det fungerar samt ger dig några tips om hur Google kommer göra det lättare för dig framöver att se hur din webbplats presterar. I grund och botten handlar det om hur Google rankar innehåll och funktioner på din sajt. Själva bedömningen av användarupplevelsen är baserad på webbplatsens laddningstid (LCP), interaktivitet (FID) och stabilitet (CLS). Alla dessa delar handlar om hur din webbplats fungerar rent tekniskt och hur snabbt den laddar. Hur väl den lever upp till Core Web Vitals krav kan sedan påverka hur högt upp i Googles söklistor webbplatsen visas.

Målet med Google Core Web Vitals är att din sajt ska bli mer användarvänlig vilket är viktigt för dina besökare men även för Google.

Largest Contentful Paint (LCP)

handlar om hur snabbt det går för sajten att ladda det viktigaste innehållet, det vill säga när det som väger mest syns korrekt på sidan. Ofta brukar det vara till exempel en bild eller ett textblock. Ju kortare tid det tar för innehållet att synas desto bättre användarvänlighet. Laddas sidan under 2,5 sekunder anses den vara bra. Är laddningstiden på mer än 2,5 sekunder kan det till och med göra så att Google uppfattar sidan som trasig.

First Input Delay (FID)

mäter interaktivitet och visar hur lång tid det tar från att en besökare interagerar med något på din sajt, exempelvis klickar på en länk till att det kommer en bekräftelse på att knapptryckningen varit lyckad. Ju snabbare det går att komma vidare, desto mer användarvänlig är sidan. Ett bra värde är under 100 millisekunder.

Cumulative Layout Shift (CLS)

mäter visuell stabilitet och visar om det sker oväntade layoutförändringar medan sidan fortfarande laddar. Detta är vanligt bland exempelvis typsnitt, bilder, video, kontaktformulär och knappar.  Laddas de olika elementen länge kan besökaren av misstag råka klicka på fel länk – eftersom innehållet på sidan plötsligt flyttades i exakt samma ögonblick. Ju lägre värdet är desto bättre användarvänlighet har sidan. Under 0,1 är ett bra värde.

Optimera din sajt

Laddar din webbplats för långsamt tappar dina besökare tålamodet och lämnar sajten. Därför är det viktigt att du optimerar dina sidor så att dina eventuella kunder stannar kvar. Med Google Search Console och Page Speed Insights kan du optimera din sajt för Googles fortsatta fokus på hastighet. Lägg upp en plan för förbättringar tillsammans med en SEO-expert.

Hur viktiga kommer dessa hastighetssignaler vara – i förhållande till alla andra rankningsfaktorer som Google tittar på? Det är svårt att avgöra – troligen kommer de ha en marginell betydelse för din webbplats rankning initialt. Men Google har en historia av att justera viktningen av signalerna över tid. Så se till att ha koll på din webbplats hastighet.

Bonustips: Från och med mars i år används endast mobila signaler i Googles rankning av webbsidor. Så fokusera extra på din sajts mobila laddningshastighet.

Vill du veta mer?

Boka in ett möte med Daniel.

Snabbfakta:
Core Web Vitals kallas “Diagnos av huvudvärden för webben” på svenska och är en ny del i Google Search Console. Verktyget har skapats för att göra det lättare för dig att förstå hur din webbsida presterar med fokus på hastighet. Du kan se värdena i Google Search Console. Du går in i Core Web Vitals i vänstermenyn. Här ser du enkelt om dina sidor rankas som dåliga sidor, sidor som behöver förbättringar eller godkända sidor.